Termenul “mindfulness” a apărut de curând în cărțile moderne de psihologie. Este starea de conștientizare a mediului în care te afli, a propriei persoane și a celor din jur. Este o tehnică de meditație minunată și chiar o cale spre pace sufletească. Yoga, meditația și pedalatul (of all things) sunt căi către găsirea sinelui și a dezvoltării personale.

Nu putem să vorbim de reguli aici. Nu există o listă cu bullet-points pentru a ajunge cât mai ușor la fericire și împlinire. Nu suntem psihologi sau guru, dar ne place să pedalăm și credeam că bucuria pe care plimbarea cu bicicleta ți-o oferă, este un privilegiu pe care mulți nu îl iau în considerare.

Be aware! Ăsta este primul pas. Conștientizează că ai mâini, picioare, forță în corp…De ce să nu te foloseșți de asta? Imaginează-ți asta: Este o dimineață răcoroasă, după încă o noapte ploioasă. Te trezești buimac și te gândești când își va face apariția primăvara – o aștepți de atâta timp. Vrei căldură, nu vrei să te scoli din pat, dar ești nevoit. Cu chiu cu vai te dai jos și imediat simți că te-ai băga înapoi sub plapumă. De data asta nu vei merge să te îmbraci sau să îți urmezi rutina obișnuită. Oprește-te pentru un moment și inspiră adânc, uită-te pe geam, chiar dacă nuanțe de gri împânzesc cerul. Deschide geamul. Da, ai citit bine. Deschide geamul și lasă aerul rece înăuntru. Va fi plăcut după primul tremur, crede-mă. Mai inspiră odată. Ascultă puțin și desprinde din liniștea cotidiană sunetele care îți plac cel mai mult. Din peisajul sumbru de afară, fotografiază cu privirea copacii, norii, păsările. Mulțumește-ți ție pentru încă o zi plină de posibilități. Acum poți să continui cu restul.

Te echipezi și privești bicla ta – cursieră, MTB, de oraș, nu contează. O folosești în fiecare zi sau poate nu ai mai folosit-o demult (poate niciodată nu ai avut curajul să ieși cu ea). Te înțelegem, pentru că am trecut prin fiecare fază. Dacă face parte din rutina zilnică, bucură-te că eșți aventuros, că e cel mai bun prieten al tău, cu care ai trecut peste atâtea hopuri (la propriu sau figurat). Dacă nu te consideri “expert” (nu că ar exista cu adevărat așa ceva – mereu mai ai ceva de învățat) și nu ai avut curajul să mergi cu ea, nu te descuraja. Nu trebuie să te gândești că nu o vei face niciodată, mai ales dacă nu ai făcut-o până acum.

Einstein & The Art of Mindful Cycling: Achieving Balance in the Modern World – recoamndam această cărticică intersantă celor care, ca Einstein, găsesc fericirea în cele mai simple lucruri.