Salutare prieteni,
Revenim cu partea a doua din seria articolelor despre importanța mișcării în această perioadă. După ce în partea 1 am discutat despre cum mișcarea ne poate proteja de viruși, astăzi continuăm cu sfaturi practice. Așa cum vedem noi lucrurile, există două variante la care putem adera în această perioadă:
Varianta 1. Rămânem în casă
Avem atâtea tipuri de exerciții din care putem alege! Un simplu search pe Google de tipul ”home workout” ne poate pune la dispoziție mai multe exerciții decât am fi capabili să facem în toată perioada de carantină. Totuși, probabil că dacă citești acest articol ești ca noi, pasionat de biciclete, și nimic nu te doare mai tare decât să trăiești o zi însorită de primăvară în casă atunci când știi că ai putea să cutreieri orașul sau parcurile.
Din fericire, așa cum spuneam în partea 1, tehnologia a evoluat mult. Odată cu ea, a apărut și posibilitatea ca orice biciclist să se bucure în continuare de plăcerea pedalatului chiar și din comfortul propriei case, cu ajutorul dispozitivelor de tip Home Trainer.
Acestea ne permit să obținem o experiență autentică de pedalare pe teren plat, în cazul celor mai rudimentare, iar cu modele mai avansate putem obține chiar bucuria de a coborî o pantă sau provocarea unei cățărări tehnice. Mai mult, pentru toți cei ce s-au uitat mereu cu jind la evenimente precum Turul Franței, dorindu-și cu ardoare să aibă parte de aceleași peisaje, dispozitivele Smart Home Trainer permit conectarea cu o varietate de aplicații de ciclism virtual, al căror scop este tocmai acesta. Astfel, poți călători în jurul lumii, poți face trasee individuale pentru a te menține în formă sau te poți întrece cu ați bicliști. Din fericire, virusul nu se transmite și prin adunările de grup online. Ca aplicații, recomandăm Rouvy – Indoor Cycling Platform sau Zwift –Indoor training turned into a game. Prin intermediul platformei pedalampentruviață.ro, poți participa chiar la anumite maratoane naționale!
Aceste dispozitive se potrivesc în general cu orice tip de bicicletă, însă dacă dorești una nouă sau ai nevoie de revizie la cea veche, nu ezita să ne contactezi!
Varianta 2. Ieșim afară.
Așa cum spuneam, pentru deplasarea la muncă, cumpărături, sau alte locuri în care nu putem evita să mergem, bicicleta este cel mai sigur și recomandat mijloc de transport. Chiar și dispozițiile prevăzute de ordonanța militară aflată în vigoare permit activitățile fizice desfășurate în mod individual în jurul locuinței. Dacă alegi această variantă, sunt câteva lucruri de care trebuie să ții cont: în primul rând, trebuie să fii sigur că nu ești purtător de virus, aceasta este o cerință în primul rând morală. Apoi:
- Verifică-ți bicicleta
Acum, când spitalele sunt aglomerate, este mai importat ca niciodată să evităm accidentele. Așadar, aruncă o privire de ansamblu asupra componentelor bicicletei tale înainte să o scoți din casă: anvelope, frâne, schimbătoare, șa, lumini – toate ar trebui să fie în stare bună. Dacă tu nu te pricepi, o facem noi! Iar dăcă mergi la cumpărături, poate ți-ar fi util un coș sau portbagaj.
- Poartă cască
Într-adevăr, este o perioadă fără prea mult trafic, acest lucru poate reprezenta un avantaj pentru începători, permițându-le să obțină siguranța necesară pe șosea. Totuși, atât ei cât și bicicliștii mai experimentați trebuie să fie conștienți de faptul că același lucru îl gândesc și ceilați participanți la trafic. Gândurile de tip „Ah, e liber, pot sa intru pe acest sens interzis, să conduc cu viteză sau să forțez acest semafor” duc la comportamente periculoase. Pe cât de mult vă recomandăm să respectați regulile de circulație și în această perioadă, pe atât de tare vă dorim să fiți în siguranță de cei care aleg să nu o facă. Așdar, purtați cască! Noi le recomandăm pe cele simple de la thousand sau cele funky de la nutcase.
- Protejează-te pe tine și pe ceilalți
Virusul se află de obicei pe suprafețe sau în jurul persoanelor bolnave în urma strănutului sau a tusei, el se poate afla și în aer. Astfel, este o idee bună să ne protejăm și căile respiratorii, iar când ne oprim să evităm să o facem prea aproape de un alt biciclist sau de șoferi cu geamul deschis. Gama BTQ include măști de protecție cu zone filtrante împotriva particulelor străine din aer, ce protejează de asemenea și împotriva celorlalți factori de mediu (vânt, radiații UV, etc) și permit vorbirea comfortabilă datorită structurilor 3D cu care sunt concepute. Le poti găsi pe site, la secțiunea vară-îmbrăcăminte.
Să zicem că alegi varianta de a ieși din casă. Vrei starea de bine pe care o ai după ce faci mișcare în aer liber, dar nu ai vrea să zăbovești prea mult. Poate ți se pare și cam aiurea să-ți pedalezi bicicleta doar în jurul casei. În acest caz, poți încerca ceva diferit, ce îți pune la lucru toți mușchii corpului și te supune la un efort mult mai mare într-o perioadă mai scurtă de timp. 30 de minute pe ea sunt suficiente să simți că ai pedalat 2 ore, iar apoi o poți plia și duce ușor pe scări în casă. Să nu mai zicem de toate privirile pe care le vei atrage. Vorbim, bineînțeles, de Halfbike.