Înainte de apariția bicicletei, femeile trebuiau să meargă pe jos, în trăsuri sau călare, mereu supravegheate.

Cea mai mare mișcare de ciclism pentru femeile occidentale a avut loc în anii 1890 ai epocii victoriene. Acesta a fost un moment în istorie, când rolurile au fost strict respectate în funcție de clasa socială și de gen. Orice femei care au contestat normele sociale au fost privite și tratate ca o amenințare directă la adresa moralei societății.

Cu timpul, bicicleta a devenit un simbol al libertății.

Penny Farling a fost lansat în 1869. Pedalele erau atașate la roata din față, deoarece lanțul nu era încă folosit în proiectarea bicicletelor. Roțile din față puteau ajunge cu diametrul și la 1,5 metri! Acest lucru a permis bicicletelor să circule mai mult, pedală cu pedală.

Pe la sfarsitul anilor 1870, primele lanturi au fost folosite in designul bicicletelor si ambele roti au fost de aceeasi dimensiune.

Femeile trebuiau să poarte îmbrăcăminte care să le îmbunătățească forma și să renunțe la corsete și fuste grele. Aceste haine erau dureros de purtat, provocând probleme de sănătate și mișcări restrânse. Nu erau potrivite pentru ciclism.

Atunci au apărut pe piață pantaloni numiți "bloomers", care să abordeze problemele de sănătate și să permită o mai mare libertate de mișcare. Aceștia au provocat o tulburare în întreaga societate și au fost respinse cu înverșunare, iar bărbații chiar au semnat petiții să nu se asocieze cu femei care purtau bloomers. 

Echipamentul de ciclism feminin a continuat sa evolueze de atunci, odata cu lupta femeilor impotriva celor care doreau sa le controleze. In zilele noastre, unii dintre cei mai mari si cunoscuti ciclisti din lume sunt femei – care isi depasesc limitele si incurajeaza si alte fete sa faca acelasi lucru.